Aandachtspunten bij de aanschaf van een bodyprotector

01-06-2012 21:36

Een bodyprotector is een veiligheidsvest dat eruit ziet als een strakke bodywarmer. Het beschermt je ruggengraat, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Een bodyprotector kan blessures als gekneusde en gebroken ribben reduceren of voorkomen. Een bodyprotector beschermt de ribben en de wervelkolom. Op deze plaatsen kunnen verwondingen grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld bij een val van een paard waarbij de ruiter tegen een voorwerp aan valt (bijvoorbeeld een hindernis of een bakrand).

 

Aanschaf bodyprotector

Laat je bij de aanschaf van een bodyprotector goed adviseren door de ruitersportzaak. Houd rekening met de volgende aspecten:

  • Pas verschillende modellen om verschillen te voelen. Welk model het beste past, hangt af van je lichaamspostuur. Er zijn ook grote verschillen in stugheid van het materiaal waarvan de bodyprotector gemaakt is.
  • Een bodyprotector moet te allen tijde voorzien zijn van een gebruikershandleiding waarin gegevens staan over het veiligheidsniveau, het onderhoud en de juiste maat.
  • Om een passende bodyprotector te vinden moet je de borstomvang, taille en het vierkant linker taille linker schouder, rechter schouder en rechter taille opmeten. Dan kun je via de tabel de juiste maat vinden. Deze tabel bevindt zich in de gebruikershandleiding of is aan het vest genaaid.
  • Het voorste deel van het vest moet minstens 25 millimeter boven het borstbeen uitsteken. Het rugdeel moet bovenaan tot over de zevende nekwervel reiken.
  • Nadat je de bodyprotector hebt aangetrokken moet je het minstens vijf minuten aanhouden zodat de schuimstof opwarmt tot je lichaamstemperatuur en zich beter aan je lichaamsvorm kan aanpassen. Het is daarom beter lichtgewicht kleding te dragen.
  • Neem tijdens het passen verschillende rijhoudingen aan om te kijken of het vest nergens knelt. Het vest moet aardig vast zitten maar mag nergens een lichaamsdeel afknellen.
  • De bodyprotector mag het zadel niet raken onder het rijden.
  • Een bodyprotector mag niet te lang zijn. Ga bij het passen even op een zadel zitten om het formaat te beoordelen. Als de bodyprotector het zadel raakt, is deze te lang en kan hij eventueel ingekort worden. Een ingekorte bodyprotector voldoet nog steeds aan het veiligheidskeurmerk, als hij gebruikt wordt door de persoon waarvoor hij op maat gemaakt is.
  • Een bodyprotector moet altijd strak aangesloten zijn aan het lichaam.

 

Alle in Nederland verkochte bodyprotectors zijn voorzien van het Beta 2000 veiligheidskeurmerk. Er zijn 3 verschillende keuringslevels waarvan het paarse level het veiligst is en ook Europees gecertificeerd is. De prijs bepaalt niet of de ene bodyprotector veiliger is dan de andere. De goedkoopste is dus even veilig als de allerduurste, maar een duurdere bodyprotector heeft vaak wel een groter draagcomfort.

 

De informatie over de bodyprotector komt van de website: https://www.voorkomblessures.nl/